10 grunde til hvorfor hajer er JAWsome

10 grunde til hvorfor hajer er JAWsome

Film som ”Jaws” og ”Deep Blue Sea” har været med til at give hajer et ry som upålidelige dræbermaskiner, der angriber alt på deres vej. Derfor frygter mange hajerne i stedet for at fascineres af de fantastiske dyr.

Her følger ti grunde til, hvorfor hajer er JAWsome.

1. Den sejeste overlever
Hajerne er ældre end dinosaurerne og har eksisteret i 400 millioner år. I modsætningen til dinosaurerne har hajen overlevet 5 masseudryddelser. Hvordan hajerne helt præcist har klaret sig igennem disse er stadig uklart. En ting er dog sikkert, hajer er gode til at tilpasse sig forskellige miljøer og kan overleve uden mad i flere måneder, for eksempel kan den store hvidhaj klare sig uden mad i 3 måneder.

2. Tilbedt som guder
Langt fra alle fisk kan prale af at blive tilbedt som guder, men det kan hajer! I flere gamle mytologier optræder hajerne som guder. I hawaiiansk mytologi findes der flere hajguder, som anses for at være havets vogtere med offergaver til følge.

3. Kvalitetsbevidst fisk
Hajer er mere kvalitetsbevidste, end vi lige går og tror. De slipper hurtigt bidet, når de har tænderne i noget, de ikke kan lide, lidt ligesom vi tjekker kvaliteten og udløbsdatoen på madvarer. At hajerne er kvalitetsbevidste skal vi dog ikke begræde, for hajer anser ikke os tobenet som gourmetmad, tværtimod.

4. Baghjul til iron mans
I marts 2013 blev en hvidhaj spottet ved Skotlands østkyst. Chefydyrepasser Lars Olsen fra Den Blå Planet udelukker ikke, at hvidhajen en dag kommer til danske farevande, fordi den har tendens til at vinterbade og er kendt for at være langdistance-svømmer. Nogle mennesker gennemfører iron mans med en svømmedistance på 3.8 km; men hajerne giver dem baghjul med distancer på over 10.000 km.

Læs også: Jagten efter verdens ældste haj

5. Supersyn
Hammerhajen, der kan ses på Den Blå Planet, har et karakteristisk hoved med øjne helt ude på siderne af hovedet. Det ser måske en smule sjovt ud, men gør faktisk, at de kan se hele vejen rundt om dem selv. De har praktisk talt øjne i nakken, hvilket der sikkert er mange forældre, der også kunne tænke sig!

Læs de 5 næste grunde til hvorfor hajer er JAWsome