Der findes masser af hajer i Danmark

Der findes masser af hajer i Danmark

Det er en myte, at der ikke findes store hajer i Danmark. Det menes, at der er observeret 17 hajarter i Danmark, hvoraf tre er usikre observationer, mens 14 med sikkerhed er set i de danske farvande.

Det gav mange overskrifter forleden, da en fisker fra Gilleleje fik en 4 meter lang brugde i nettet i nærheden af Anholt. Fiskeren kunne desværre ikke få verdens næststørste hajart brugden (Cetorhinus maximus) ud igen, da den var for tung og filtret ind i trawlen.

Hajer i Danmark

Nogle tror, at der ikke findes store hajer i Danmark – sådan var det i hvert fald indtil brugden tog alle overskrifter forleden, men der findes et væld af hajarter, som beriger dansk farvand. Nogle er mere almindelige end andre:

M5_fig1_Hajarter_DK1-1880x1022

Grafik fra hajmyter.dk

 

Brugden er sjælden

I efterkrigstiden blev der næsten årligt registreret brugder i Danmark, men siden 70erne er den blevet et sjældent bekendskab. Det er cirka 10 år siden, at der senest blev registreret en brugde i Danmark. Brugden er ikke lige så stor som hvalhajen, men slår hvidhajen med flere meter. Du skal dog ikke frygte hajer næste gang du stikker tæerne i vandkanten. Den Blå Planet er ikke bekendt med, at der nogensinde har været registreret et hajangreb på mennesker i Danmark.

Haj størrelser

Grafik fra hajmyter.dk

Hajmyter

Mennesket har altid været fascineret af hajer, måske derfor er der opstået mange myter om hajer, fx:

  • Hajer æder mennesker
  • Der findes ikke store hajer i Danmark
  • Hajer kan lugte en dråbe blod i en svømmehal
  • Hajer drukner, hvis de stopper med at svømme
  • Hammerhajer bruger deres hoved til at hamre byttedyr ihjel

Hvad er sandt eller falsk af ovenstående myter? Det kan du finde ud af på hajmyter.dk, som er et undervisningsforløb udviklet af Den Blå Planet, som du kan arbejde med derhjemme. Læs mere om hajmyter.dk her.

Hvis du er helt bidt af hajer, kan du også følge et hajforløbet “Alverdens hajer” med din klasse.
Læs mere.